Wegetariańska wersja szaszłyków

Szaszłyki to potrawa dość prosta w przygotowaniu i nie jest zbyt czasochłonna. Jednocześnie wersja wegetariańska jest niskokaloryczna i świetnie nadaje się dla osób będących na diecie. Duża ilość warzyw dostarcza cennych składników mineralnych oraz witamin. Warzywa również nadają tej potrawie specyficznego smaku, podane w przepisie warzywa można wymienić na inne zgodne z preferencjami danej osoby. Przygotowanie wraz z upieczeniem zajmie nam około godziny.
Składniki:

6 pieczarek,
1 papryka,
1 cukinia,
1 ogórek,
1 bakłażan,
2 cebule,
2 pomidory koktajlowe,
kilka kawałków sera feta,
2 ząbki czosnku,
przyprawy: sól, papryka, oregano.

Sposób przygotowania:

Poszczególne warzywa kroimy w kostkę lub plastry, pomidory w połówki a czosnek zostawiamy do marynaty.
Marynatę przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, soli, papryki oraz oliwy z oliwek (można użyć oleju, najlepiej rzepakowego) – to wszystko razem mieszamy i smarujemy tym warzywa.
Wstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby warzywa przesiąkły przyprawami.
Tak przygotowane warzywa nadziewamy na patyczki.
Przygotowane szaszłyki wrzucamy na patelnię i rumienimy ze wszystkich stron (ser nie może się stopić).
Następnie owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 100 stopni.

Zastosowanie w dietach:

Można wykorzystać w diecie wegetariańskiej

about author

admin

related articles