Jak stosować dietę jogurtową

Dieta jogurtowa to właściwy wybór dla osób, którym zależy na zdrowym i lekkim programie żywienia. Każdy jogurt zawiera żywe kultury bakterii, dzięki czemu przyczynia się do usprawnienia procesu trawienia. Jadłospis osób przybywających na tej diecie jest bogaty w witaminy, fosfor, wapń oraz łatwo przyswajalne białka. Z całą pewnością to rodzaj żywienia skierowany do tych, którzy pragną zrzucić zbędne kilogramy, jednak chcieliby nadal jeść smacznie. Tak samo jak w przypadku innych diet, tak i tutaj niezwykle istotne jest rygorystyczne przestrzeganie zaleceń. Pozwoli to na pozbycie nadmiaru masy ciała i zachowanie dobrego samopoczucia.

Działanie diety jogurtowej

Podobnie jak inne diety tak i dieta jogurtowa posiada wyraźne plusy i minusy. Program trwa dwa tygodnie. Mimo pewnej monotonności spożywanych pokarmów, cała dieta trwa stosunkowo krótko, więc nie powinno stanowić to większego problemu. Problem może się pojawić w kwestii finansowej, ponieważ każdego dnia musimy zakupić różne jogurty. Jednak niewątpliwą zachętą do zastosowania diety jest fakt, że w czasie jej trwania, czyli w dwa tygodnie można pozbyć się aż 6 kilogramów. Ponadto jogurty zapewniają zaopatrzenie organizmu we wszelkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki. Stosując tę dietę nie będziemy głodni, a rezultaty mogą być naprawdę zadowalające.

Dieta zakłada spożywanie przede wszystkim jogurtów zawierających żywe kultury bakterii, które mają pozytywny wpływ na procesy trawienne. Nie trzeba jednak jeść tylko tych naturalnych, możemy wybierać także owocowe o obniżonej zawartości tłuszczu jak i te o normalnym poziomie tłuszczu. Poza jogurtami możemy spożywać także inne produkty, takie jak : pieczywo, owoce czy warzywa. Po pierwszych kilku dniach stosowania diety zauważymy pierwsze efekty, w postaci chociażby uczucia lekkości i lepszego samopoczucia. Dieta jogurtowa jest także doskonałą formą na oczyszczenie organizmu z toksyn.

Składniki odżywcze w jogurtach

Jakie są główne zalety tego rodzaju żywienia? Niewątpliwie zawartość witamin A, B1, B2 oraz niacyny. Wspierają one układ odpornościowy, pomagają w regulacji przemiany materii, podnoszą odporność na stres poprzez wzmocnienie układu nerwowego, redukują zmęczenie i osłabienie. Kolejny plus jogurtów to zawarte w nim łatwo przyswajalne białko, które jest niezbędne w procesie budowy komórek, w procesach wytwarzania hormonów oraz enzymów, a także do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju.

Zawarty w jogurtach wapń jest niezastąpiony w budowaniu zębów i kości u dzieci oraz do utrzymywania prawidłowej równowagi całej masy kostnej u osób dorosłych. Dla diety odchudzającej jogurty mają ogromne znaczenie ze względu na swoją niską kaloryczność, ponieważ możemy spożywać je jako przekąski miedzy głównymi posiłkami bez obaw.

Przykładowe menu:

Śniadanie: 1 banan, 150g owocowego jogurtu z 4-5 łyżkami muesli
Przekąska: jogurt
Obiad: 2 ugotowane ziemniaki, mały kawałek piersi z kurczaka usmażony na odrobinie oliwy, około 25dag ugotowanego kalafiora, 150g jogurtu naturalnego
Kolacja: ½ pomarańczy, 3 kiwi, 50g jogurtu naturalnego

about author

admin

related articles