Dieta podnosząca odporność organizmu

Przed różnymi infekcjami organizm jest chroniony przez komórki odpornościowe, które krążą po całym organizmie, ale żeby dobrze spełniały swoje zadanie funkcjonować muszą dobrze organy, które je wytwarzają. Komórki odpornościowe powstają w szpiku kostnym, śledzionie, węzłach chłonnych, grasicy i w końcu w jelitach. Aby organy te produkowały odpowiednią ilość przeciwciał trzeba dostarczyć im odpowiednich składników. Składniki te oprócz tego sprawiają, że skóra jest w dobrej kondycji, naczynia krwionośne, błony śluzowe gardła, nosa i przewodu pokarmowego są szczelne i stanowią dobrą obronę przed chorobotwórczymi mikrobami. Aby ten system działał poprawnie należy mu dostarczać odpowiedniej ilości selenu, który chroni organy przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn; cynku i miedzi chroniących przed przeziębieniami, grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek; żelaza, które zapobiega anemii i bierze udział w tworzeniu składników krwi; witamin A i C, które wzmacniają błony śluzowe, pomagają pozbyć się toksyn?

about author

admin

related articles