Dieta dla seniora

Starszy człowiek, którego metabolizm nie jest już tak dobry jak niegdyś często nie ma apetytu, ale żeby utrzymać siły i zdrowie jeść trzeba. Konieczne są natomiast zmiany zarówno w jadłospisie jak i w ilości i częstotliwości jedzenia. Najzdrowiej jest jeść 4 ? 5 razy dziennie (nie tylko w podeszłym wieku), ale żeby posiłki były mniej obfite. Posiłki poza tym powinny być różnorodne i atrakcyjne wizualnie. Powinno unikać się soli, bo podnosi ciśnienie krwi (można ją zastąpić ziołami), białego pieczywa i makaronu (zastąpić można produktami pełnoziarnistymi) oraz koniecznie unikać pustych kalorii w postaci cukru.
W starszym wieku niezbędne są duże ilości białka, aby skóra i kości były jak najdłużej w dobrej formie, a więc wskazane jest jedzenie większej ilości ryb, roślin strączkowych, które zawierają dobre białko roślinne i nabiału (najlepiej o zmniejszonej zawartości tłuszczu). Powinno się także zwracać uwagę jak ryby czy mięso są przyrządzane: nie powinny być smażone na tłuszczu, w tłuszczochłonnych panierkach: lepiej upiec je w folii lub ugotować na parze.
Nie wolno także zapominać o dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i minerałów w postaci świeżych warzyw i owoców. A na deser warto zafundować sobie codzienną dawkę umiarkowanej aktywności fizycznej?

about author

admin

related articles