Czy sól szkodzi?

Ponad połowa Polaków dosala potrawy jeszcze przed jej spróbowaniem ? jakiś taki dziwny nawyk i przez ten nawyk okazuje się, że trzykrotnie przekraczamy zalecane przez Światową Organizacje Zdrowia normy spożycia soli. A nadmiar soli szkodzi, gdyż zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń. Nadużywanie soli przede wszystkim prowadzi do nadciśnienia tętniczego a to z kolei zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu i zawału serca a także może prowadzić do niedotlenienia i uszkodzenia mózgu i jego demencji. Sól zaburza przemianę materii prowokując komórki do wydzielania cytokin zapalnych, czyli białek, które zaczynają w organizmie przewlekły stan zapalny. Jak pokazują badania nadmiar soli w pożywieniu może sprzyjać także powstaniu otyłości, gdyż sól ma wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej ? sprzyja jej powstawaniu i utrzymaniu oraz zatrzymuje wodę w ciele. Normy soli (dzienne dopuszczalne normy to 5 g) łatwo przekroczyć, gdyż sól jest ukryta w wielu gotowych produktach takich jak sery, wędliny, wędzone ryby, konserwy czy nawet w białe pieczywo! Warto wiec ograniczyć sól, zwłaszcza, że specjaliści twierdzą, że w ciągu miesiąca można nabyć nowe nawyki żywieniowe?

about author

admin

related articles