Rate this post

Dieta ta funkcjonuje pod różnymi nazwami – inne nazwy diety to: dieta 13 – dniowa, Szwedzka, Mayo. Swą popularność zawdzięcza szybkiemu spadkowi wagi w ciągu wspomnianych trzynastu dni. Trudno uwierzyć, że można osiągnąć pożądane efekty w tak krótkim czasie. Jest to jednak realne przy stosowaniu diety Kopenhaskiej. Nazywana głodówką organizmu, ponieważ zwykły przydział kalorii dla dorosłego człowieka wynosi minimum 1500 kalorii, tutaj zmniejszony zostaje do 900 kalorii na cały dzień.

Efektywność diety

Opinie na temat jej działania są bardzo różne. Jedni twierdzą, że po przeprowadzeniu takiej diety, organizm ulega całkowitemu rozregulowaniu i wyniszczeniu, drudzy po prostu świetnie się po niej czują i są zadowoleni z osiągniętych wyników. Trzeba pamiętać o jeszcze jednej rzeczy przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety – każdy organizm reaguje na nią w zupełnie inny sposób. Przystępując do tej diety, musimy być przygotowani na to, że organizm ulegnie przemianie i może to odbić się na naszej koncentracji i dużym spadku energii, mogą nawet wystąpić omdlenia.

Dlatego przed zastosowaniem, powinniśmy skonsultować się z lekarzem i zrobić badania, czy czasami nie ma dla nas przeciwwskazań do jej zastosowania. Niektórzy, nie mogąc stracić wagi w inny sposób, zabierają się do odchudzania właśnie tą metodą. Zachęceni tym, że istnieje możliwość schudnięcia w tak krótkim czasie, chętnie podejmują próby. W opinii lekarzy i dietetyków, dieta nie powinna być stosowana przez dłuższy okres czasu, ponieważ pozbawia organizm wielu minerałów i witamin.

Program diety Kopenhaskiej

Bardzo ważną jest to, żeby nie dopuścić do przedłużania lub skrócenia czasu diety. Ma być ona stosowana dokładnie przez trzynaście dni. Jej celem jest zmuszenie organizmu do uregulowania metabolizmu. Program diety jest bardzo restrykcyjny, ponieważ trzeba zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i zrezygnować z wielu „ulubionych” potraw. Opieramy się na trzech posiłkach, ze szczególnym pilnowaniem godzin ich spożywania. Rozpoczynamy:

śniadaniem pomiędzy 8 – 9,
obiad obowiązkowo między godziną 12 – 14,
kolację trzeba zjeść do godziny 18.

W diecie stosujemy:

chude mięso (kurczak, indyk),
ryby (dorsz i pstrąg),
jajka,
warzywa (pomidor, sałata, brokuł, można zastosować kalafior, marchew),
ograniczoną ilość owoców (grejpfrut, pomarańcza, jabłka).
Jadłospis w diecie kopenhaskiej

Dzień 1 i 8

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru,
Obiad: 2 jajka na twardo, pół paczki (szklanka) gotowanego szpinaku lub brokułów do tego 1 pomidor,
Kolacja: Befsztyk wołowy około 200 g, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 2 i 9

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru,
Obiad: Befsztyk wołowy około 200 g, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc do wyboru jabłko, ananas lub grejpfrut,
Kolacja: 5 plasterków szynki szynki około 200 g, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 3 i 10

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, do tego mała grzanka,
Obiad: 1/2 szklanki gotowanego szpinaku, 1 pomidor i 1 surowy mały owoc,
Kolacja: 2 jajka na twardo, 5 plasterków szynki szynki około 200 g, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Dzień 4 i 11

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru,
Obiad: 1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie twarożku wiejskiego,
Kolacja: 1/2 szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.

Dzień 5 i 12

Śniadanie: 1 starta marchewka wraz z sokiem z cytryny,
Obiad: Chuda gotowana ryba 300 g do wyboru pstrąg, dorsz lub sola z sokiem z cytryny,
Kolacja: Befsztyk wołowy około 200 g, 5 liści sałaty, 6 – 8 główek gotowanych brokułów.

Dzień 6 i 13

Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy z 1 kostką cukru, do tego mała grzanka,
Obiad: Duszona pierś kurczaka, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny,
Kolacja: 2 jajka na twardo, 1 starta marchewka.

Dzień 7

Śniadanie: 1 kubek zielonej herbaty bez cukru,
Obiad: Pierś z kurczaka grillowana lub z piekarnika, 1 świeży owoc,
Kolacja: nic.

Niestety rezygnujemy z przyjemności, jakimi są słodycze i alkohol. Napoje, jakie możemy pić podczas stosowania diety to, herbata zielona, kawa z kostką cukru (to wyjątek, jeżeli chodzi o słodkie rzeczy) i duże ilości niegazowanej wody (przeważnie do 2 litrów dziennie).

Efekty po diecie

Po zastosowaniu wszystkich elementów diety, powinniśmy schudną od 5 do 20 kilogramów. Od momentu podjęcia decyzji o schudnięciu za pomocą tej diety, nie można jej stosować częściej niż raz na dwa lata. Naraziłoby to nasz organizm na ogromne ubytki w witaminach i minerałach. Po zakończeniu jej, nie mamy chęci na słodycze, co zwiększa prawdopodobieństwo utrzymania efektów diety przez dłuższy okres czasu.

Należy też pamiętać o dalszym przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania się. Można zwiększać ilość spożywanych potraw, ale stopniowo. Nagłe objadanie się wszystkimi pysznościami, dawno niejedzonymi, grozi powrotem do pierwotnej wagi. Dieta jest bardzo wymagająca, nawet mała guma do żucia, czy niewinne ciastko, skutkuje tym, że rozpoczęta kuracja ulega zakończeniu. Osoby, które cierpią na choroby nerek oraz pracujący fizycznie, nie powinny stosować tej metody odchudzania się. Bezwzględnie zakazana jest kobietom w ciąży.