Przed różnymi infekcjami organizm jest chroniony przez komórki odpornościowe, które krążą po całym organizmie, ale żeby dobrze spełniały swoje zadanie funkcjonować muszą dobrze organy, które je wytwarzają. Komórki odpornościowe powstają w szpiku kostnym, śledzionie, węzłach chłonnych, grasicy i w końcu w jelitach. Aby organy te produkowały odpowiednią ilość przeciwciał trzeba dostarczyć im odpowiednich składników. Składniki te oprócz tego sprawiają, że skóra jest w dobrej kondycji, naczynia krwionośne, błony śluzowe gardła, nosa i przewodu pokarmowego są szczelne i stanowią dobrą obronę przed chorobotwórczymi mikrobami. Aby ten system działał poprawnie należy mu dostarczać odpowiedniej ilości selenu, który chroni organy przed wolnymi rodnikami i pomaga pozbyć się toksyn; cynku i miedzi chroniących przed przeziębieniami, grypą, grzybicą i zapaleniem spojówek; żelaza, które zapobiega anemii i bierze udział w tworzeniu składników krwi; witamin A i C, które wzmacniają błony śluzowe, pomagają pozbyć się toksyn?
Dieta podnosząca odporność organizmu
Ciekawe wpisy:
Nowe Twarze Street Foodu: Jak Uliczne Jedzenie Ewoluuje?
Oto kolejny rozdział w dziejach ulicznego jedzenia! Nowe twarze street foodu przynoszą nam smaki z całego świata, a uliczne przyczepy stają się miejscem kulinarnej rewolucji. To jak książka kucharska, gdzie każda potrawa ma swoją własną historię!