Kurczak Teriyaki

Prawda jest taka, że przez większość tygodnia działam w systemie, który śmiało mogę nazwać czyszczeniem lodówki. Nie mam w niej za wiele, ale zawsze jestem w stanie skomponować szybki obiad. Jeśli natomiast trochę bardziej się zakręcę i zrobię całe dwa kroki dalej do szafki z przyprawami i sosami, to podrasuję sobie obiad lepiej niż wasz najlepszy mechanik hamulce w waszym samochodzie. Tak więc krótko mówiąc, najlepsze danie po dodaniu sosu teriyaki jest zwyczajnie jeszcze lepsze. Ot prosta zasada, dlatego może tak bardzo smakuje nam kuchnia chińska i wietnamska. Tym razem mój pomysł. Podane składniki są na jedną porcję.

Składniki:

150 g piersi z kurczaka

4 pieczarki

0.5 czerwonej papryki

1 łyżeczka sezamu

2 łyżki sosu teriyaki

1 łyżka oleju

1 mała cebula

100 g makaronu

sól i pieprz

0.5 szklanki wody

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekaną bardzo drobno w kostkę cebulę. Delikatnie ją szklimy. Kroimy paprykę i pieczarki. Dorzucamy do cebuli. Kurczaka kroimy w drobniejsze cząstki i wrzucamy na patelnię. Wszystko dokładnie razem mieszamy i smażymy przez kilka minut. Delikatnie solimy (około szczypty) i dodajemy pieprz. Wszystko zalewamy wodą i dodajemy sos. Na małym ogniu zostawiamy wszystko na około 10 minut aż sos się zredukuje i delikatni oblepi zarówno kurczaka jak i warzywa. Na koniec wszystko posypujemy sezamem.

Możemy dodać natki pietruszki na koniec.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply