Sałatka z pieczonej cukinii

Jeśli macie w domu cukinię, a nie wiecie jak jeszcze ją wykorzystać do obiadu, to polecam bardzo szybką, bardzo smaczną sałatkę. Komplikowanie sobie życia szczególnie w kuchni może skończyć się oparzeniem lub zakalcem, dlatego też im prościej tym smaczniej. Sałatka idealnie skomponuje się z ziemniakami i kurczakiem. Podane proporcje dla jednej osoby.

Składniki:

300 g cukinii

1 łyżka oleju

sól i pieprz

pół łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli

1 łyżka melasy z granatu

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy warzywo z każdej strony przez około 2-3 minut aż lekko się zarumieni. Przekładamy na ręcznik papierowy. Wrzucamy do miski razem z posiekaną papryką chilli. Doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy melasą z granatu.

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2020-09/CEST4330sobotaEurope/Warsaw at 19:43

    Czy melasę z granatu można kupić w tym samym sklepie co ciekły azot?

    • Reply
      Madzik
      2020-09/CEST2630sobotaEurope/Warsaw at 20:26

      obawiam się, że w Polsce to tylko w Kuchniach Świata, nawet pewnie łatwiej znaleźć ciekły azot niż niektóre dodatki do dań 😛

    Leave a Reply