Dukkah

Przyprawy, to ta jedna łyżeczka aromatycznej mieszanki, która odmieni całe Twoje danie. Warto więc czasem sięgnąć poza coś więcej niż sól czy pieprz. Zdecydowanie też polecam robienie sobie mieszanek samemu. W gruncie rzeczy jesteśmy w stanie wyprodukować ich dużo więcej niż oferuje nam sklepowa, mała saszetka.

Dziś przyprawa egipska, która sprawdzi się jako dodatek do hummusu, sałatek, grillowanych warzyw czy gotowanego ryżu. Aromatyczna, orzechowa i smaczna.

Składniki:

70 g orzechów laskowych

2 łyżki słonecznika

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżka nasion kuminu

1 łyżka kolorowego pieprzu

3 łyżki nasion kolendry

1.5 łyżki nasion sezamu

0.5 łyżki czarnuszki

0.5 łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.

Na blachę pokrytą papierem do pieczenie wykładamy orzechy. Pieczemy je przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy obok ziarna słonecznika i pieczemy drugie 10 minut. Wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.

Rozgrzewamy suchą patelnię, najlepiej z grubym dnem. Rozsypujemy na niej nasiona kopru włoskiego i prażymy przez około 30 sekund. Dodajemy nasiona kuminu i prażymy kolejne 30 sekund. Zdejmujemy je do miseczki.

Na patelnię wrzucamy pieprz w ziarnach i prażymy przez kolejne 30 sekund. Przesypujemy do osobnej miski.

Następnie prażymy nasiona kolendry, aż zaczną pękać. Przesypujemy do osobnej miski.

Na koniec prażymy nasiona sezamu połączone z czarnuszką.

W rękach rozcieramy orzechy, tak by większość skórki z nich zeszła. Za pomocą moździerza zgniatamy je na mniejsze kawałki. Lekko miażdżymy nasiona kuminu i kopru włoskiego i dodajemy do orzechów. Potem miażdżymy nasiona kolendry, pieprz i słonecznik i dodajemy do reszty składników. Na koniec wsypujemy sezam z czarnuszką, paprykę i sól. Bardzo dokładnie i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

Dukkah może być przechowywany w szczelnym pojemniku lub słoiku przez około miesiąc.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply