Czerwone curry

Odrobina egzotycznego świata na talerzu to prosta konstrukcja. Wystarczy jedna przyprawa i całe nasze danie zaczyna pachnieć zupełnie inaczej. A dziś moja propozycja na czerwone curry. podane proporcje na dwa talerze.

Składniki:

200 g piersi z kurczaka

puszka pomidorów krojonych

1 mała marchewka

1 mała cebula

1 mała papryka czerwona

2 łyżeczki przyprawy curry

150 ml mleczka kokosowego

olej

sól i pieprz

200 g ryżu

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę i lekką ją szklimy. W tym czasie kroimy w paski paprykę oraz bardzo cienko we wstążki marchewkę. Wrzucamy warzywa i lekko przysmażamy. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Opiekamy go dokładnie. Dorzucamy curry, szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy pomidory. Wszystko dokładnie dusimy przez 10 minut.

Dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2020-09/CEST4030sobotaEurope/Warsaw at 19:40

    Bardzo fotogeniczne danie 😀

    • Reply
      Madzik
      2020-09/CEST2530sobotaEurope/Warsaw at 20:25

      dziękuję 🙂

    Leave a Reply