Sałatka z czerwonej kapusty

Jest tak ciepło, że gotowanie w mojej kuchni graniczy z cudem. Dlatego najlepszą opcją na zjedzenie czegoś pysznego to sałatka, bez gotowania, chociaż przy krojeniu też można się troszkę napocić. Niemniej jednak zachęcam na miskę pełną smakowitości.
Składnki:
1 mała czerwona kapusta
1 kalarepa
1 mały seler
0,5 szklanki orzechów laskowych
2 gruszki
8 rzodkiewek
0,5 szklanki natki z pietruszki
2 łyżki siekanej kolendry
Kapustę obieramy z pierwszych liści. Wykrawamy środek i siekamy na drobne paski. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki, to samo robimy z selerem. Gruszki myjemy i kroimy w skórkach na drobne słupki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Pietruszkę i kolendrę siekamy drobno.
Sos:
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki musztardy
0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w dużej misce. Do gotowego sosu wrzucamy po kolei wszystkie składniki sałatki i mieszamy. Na koniec dorzucamy orzechy. Warto poczekać minimum 10 minut przed spożyciem, tak by warzywa lekko zmiękły od sosu i wszystko przegryzło się ze sobą.

 

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply