Kluski śląskie

Niewiarygodne, że robiłam je dopiero pierwszy raz w życiu. A przecież to już klasyka, legenda kulinarna. Dlatego pewnego dnia i ja odważyłam się zmierzyć z tym tematem i powiem Wam, że chyba mam talent. Wyszły bajecznie.

Składniki:

4 duże ziemniaki

1 jajko

mąka ziemniaczana

sól

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu od razu rozgniatamy dokładnie i studzimy. Kiedy będą chłodne wkładamy ziemniaczaną masę do miski i uklepujemy równo. Wykrawamy 1/4 ziemniaków i miejsce to zapełniamy taką samą ilością mąki ziemniaczanej.

Dodajemy jajko i pozostałe ziemniaki i ugniatamy wszystko na jednolitą masę. Formujemy z niej małe kuleczki wielkości piłki pingpongowej, delikatnie spłaszczamy i za pomocą palca lub rączki drewnianej łyżki robimy małe wgłębienie. Gotowe kluski odkładamy na bok.

Gotujemy w osolonej wodzie, przez około 10 minut na bardzo małym ogniu. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply