Groszek ptysiowy

Dziś trudniejsze zdanie. Własnoręcznie ukręcony, wyciśnięty na papier do pieczenia i ostatecznie upieczony w piekarniku groszek ptysiowy. Zadanie ciężkie, wymagające odrobiny krzepy, zapału i przede wszystkim czasu. Jednak do zrobienia. Mimo wszystko warto wiedzieć jak robi się niektóre rzeczy.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wody

1/3 kostki masła

4 jajka

Wodę wlewamy do rondla i na gazie rozpuszczamy w niej masło. Powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszając, aż do wyrobienia się gęstej masy. Wszystko musi być wymieszane tak, by nie pozostała ani jedna grudka. Odstawiamy masę do wystygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Wbijamy jajka i za pomocą łyżki wyrabiamy na jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ważne, by groszki były jednakowej wielkości.

Pieczemy przez 10-20 minut aż będą rumiane.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply