Wiadomo w kulinarnym świecie komu ufać w przepisach. Jedną z takich osób jest dla mnie niewątpliwie Nigella Lawson. Kiedy więc ona dodaje mascarpone do sosu z makaronem, robię to i ja bez wahania. Po obejrzeniu wszystkich dostępnych dla mnie odcinków „Przy moim stole” postanowiłam przygotować dla rodziny prosty i szybki makaron. Każdy powinien go spróbować, tym bardziej, że nie napracujecie się przy nim wiele.
Składniki:
na 4 osoby
400 g makaronu casarecce
lub świderki
200 g serka mascarpone
350 g pomidorków koktajlowych
6 filetów anchois
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 szklanka parmezanu
1/3 łyżeczki płatków chilli
2 łyżki siekanej natki pietruszki
0,5 szklanki białego wina
sól i pieprz
W garnku gotujemy lekko osoloną wodę i gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W rondlu lub na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego posiekane anchois, płatki chilli oraz czosnek. Dodajemy pomidroki i dusimy lekko aż puszczą soki przez około dwie minuty.
Dolewamy wina i wrzcamy mascarpone mieszając aż się rozpuści tworząc sos. Dosypujemy połowę parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem i wsypujemy jedną łyżkę pietruszki. Makaron przerzucamy do sosu i dusimy około minuty razem. Przekładamy makaron z sosem do miseczek i posypujemy resztą parmezanu. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
2 komentarze
MATKA NASTOLATKA
2018-11/CET5430piątekEurope/Warsaw at 10:54Pani przepisy są tak proste że aż nie mogę uwierzyć i do tego bardzo dobre. Mój nastoletni syn się nimi inspiruje. Serdecznie polecam
Madzik
2018-11/CET0730piątekEurope/Warsaw at 11:07cieszę sie 🙂