Miało być testowanie nowych pomysłów, ale chwilowo trzeba kombinować z tego, co nakupiłam tydzień temu. Na szczęście przypomniał mi się prosty i przepyszny przepis na udka w aromatycznych przyprawach z dodatkiem suszonej śliwki i migdałów, które tak bardzo dopełniają smak.
Składniki:
500 g mięsa z udek z kurczaka
200 g suszonych śliwek
0,5 szklanki zblanszowanych migdałów
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
1 duża cebula
sól, pieprz i olej
Cebulę kroimy w półpasterki. Na patelni rozgrzewamy olej. Delikatnie szklimy cebulę, doajemy kurkumę, kumin i paprykę i mieszamy wszystko.
Na cebuli kładziemy mięso, solimy i delikatnie opiekamy z obu stron. Zalewamy odrobiną wody (około szklanki). Dodajemy śliwki, migdały i wszystko mieszamy. Dusimy około 30 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na koniec odkrywamy patelnię i czekamy aż sos się zredukuje. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Idealnie pasje do ryżu, kaszy czy ziemniaków.
Smacznego!
1 Comment
Anna Karmen
2020-03/CET5231niedzielaEurope/Warsaw at 13:52To jest smak Szalom z Gilim… To jest smak tego wieczoru, jednego z najlepszych w moim życiu. To był cudowny weekend, z pysznym jedzeniem, wspaniałą muzyką i łzami wylanymi ze śmiechu. A czytałam wtedy Małe życie… Jakiż świat był wtedy piękny!!!