Lemon curd

Zawsze chciałam go zrobić, a nigdy nie wiedziałam jak. I oto z pomocą przyszedł niezawodny Paul Hollywood. który przygotował przepis tak prosty w wykonaniu, że od dziś słoiki z lemon curd będą dumnie stały w mojej lodówce. I będę go używała co chwilę.

Składniki:

skórka z 3 cytryn

sok z 6 dużych cytryn

50 ml wody

2,5 łyżki mąki kukurydzianej

3 zółtka

25 g masła

Do garnka wlewamy wodę, sok i skórkę z cytryn, oraz żółtka. Na małym ogniu gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje, dodajemy masło i mieszamy aż się rozpuści. Przelewamy do słoika i studzimy.

 

Lemon curd możemy używać do ciast, jako nadzienie do muffinek. Polecam! Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Justi
    2020-02/CEST2129piątekEurope/Warsaw at 18:21

    Ile można przevhowyeac w lodówce?
    Żółtka ścinają się w gotowaniu?

    • Reply
      Madzik
      2020-02/CEST5729sobotaEurope/Warsaw at 11:57

      myślę, że kilka tygodni w lodówce przetrwa…ale to jest tak dobre, że myślę że szybko wykorzystasz 🙂

  • Reply
    Tarta cytrynowa – JemJemy
    2020-02/CEST5429sobotaEurope/Warsaw at 11:54

    […] 4 łyżki (lub więcej) lemon curd […]

  • Leave a Reply