Klopsiki z bobem

I jeszcze jedna aromatyczna propozycja z użyciem baharatu. Zmieniłam odrobinę przepis stworzony przez Yotam Ottolenhi z ksiązki Jerozolima i wyszła przepyszna uczta. Zdecydowanie polecam. A jak zrobić baharat możecie przeczytać TUTAJ

Składniki:

4 łyżki oliwy

500 g bobu

0,5 łyżeczki suszonego tymianku

8 ząbków czosnku

2 duże cebula

2 łyżki soku z cytryny

500 ml bulionu warzywnego

400 g mięsa mielonego (wołowo wieprzowego)

100 g bułki tartej

2 łyżki posiekanej pietruszki, mięty, koperku i kolendry

1 łyżka przyprawy baharat

1 łyżeczka mielonego kuminu

2 łyżeczki posiekanych kaparów

1 jajko

sól i pieprz

Gotujemy bób w lekko osolonej gotującej się wodzie i blanszujemy przez około 2 minuty. Połowę bobu obieramy z łupek.

Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno jedną cebulą oraz posiekanymi ziołami – miętą, kolendrą, koperkiem i pietruszką. Dodajemy przyprawę baharat, kumin i posiekane kapary oraz zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Dodajemy odrobinę soli i dużą ilść czarnego pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy klopsiki i zdejmujemy je z patelni. Dodajemy na patelnię olej, tymianek, posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty na małym ogniu. Dodajemy bób w łupkach, połowę soku z cytryny, bulion i odrobinę soli i pieprzu. Bób powinien być przykryty. Gotujemy przez 10 minut.

Po tym czasie dodajemy do wywaru klopsy i gotujemy jeszcze przez 25 minut aż sos zacznie się redukować. Na koniec dodajemy obrany bób.

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2020-03/CEST2931niedzielaEurope/Warsaw at 23:29

    Skąd Ty wzięłaś teraz bób??? 😉 Podoba mi się to połączenie, możesz mi ugotować :*

    • Reply
      Madzik
      2020-03/CEST4931poniedziałekEurope/Warsaw at 07:49

      mrożony 🙂

    Leave a Reply