I jeszcze jedna aromatyczna propozycja z użyciem baharatu. Zmieniłam odrobinę przepis stworzony przez Yotam Ottolenhi z ksiązki Jerozolima i wyszła przepyszna uczta. Zdecydowanie polecam. A jak zrobić baharat możecie przeczytać TUTAJ
Składniki:
4 łyżki oliwy
500 g bobu
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
8 ząbków czosnku
2 duże cebula
2 łyżki soku z cytryny
500 ml bulionu warzywnego
400 g mięsa mielonego (wołowo wieprzowego)
100 g bułki tartej
2 łyżki posiekanej pietruszki, mięty, koperku i kolendry
1 łyżka przyprawy baharat
1 łyżeczka mielonego kuminu
2 łyżeczki posiekanych kaparów
1 jajko
sól i pieprz
Gotujemy bób w lekko osolonej gotującej się wodzie i blanszujemy przez około 2 minuty. Połowę bobu obieramy z łupek.
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno jedną cebulą oraz posiekanymi ziołami – miętą, kolendrą, koperkiem i pietruszką. Dodajemy przyprawę baharat, kumin i posiekane kapary oraz zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Dodajemy odrobinę soli i dużą ilść czarnego pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i formujemy niewielkie kulki wielkości piłeczki do ping ponga.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy klopsiki i zdejmujemy je z patelni. Dodajemy na patelnię olej, tymianek, posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty na małym ogniu. Dodajemy bób w łupkach, połowę soku z cytryny, bulion i odrobinę soli i pieprzu. Bób powinien być przykryty. Gotujemy przez 10 minut.
Po tym czasie dodajemy do wywaru klopsy i gotujemy jeszcze przez 25 minut aż sos zacznie się redukować. Na koniec dodajemy obrany bób.
Smacznego!
2 komentarze
Anna Karmen
2020-03/CET2931niedzielaEurope/Warsaw at 23:29Skąd Ty wzięłaś teraz bób??? 😉 Podoba mi się to połączenie, możesz mi ugotować :*
Madzik
2020-03/CET4931poniedziałekEurope/Warsaw at 07:49mrożony 🙂