Baharat

Mieszanki przypraw, te które przenoszą nas w zapachu do innych miejsc, rozbudzają zmysły i zaskakują w połączeniu z warzywami lub mięsem. Jerozolima pachnie obłędnie. Nie mogłam więc odmówić sobie przyjemności z powtórzenia tamtego smaku i zapachu. Sięgnęłam więc po książkę wielkiego Yotam Ottolenghi o tytule tego aromatycznego miasta i podzielić się z Wami przyprawą, która zawładnie waszymi obiadami.

Baharat:

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka nason kolendry

1 mała laska cynamonu połamana na kawałki

1/2 łyżeczki całych goździków

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 łyżeczki kuminu

1 łyżeczka kardamonu

1/2 łyżeczka gałki muszkatałowej

Wszystkie składniki wkładamy do młynka lub moździerza i mielimy na drobny proszek. Przyprawę wystarczy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Klopsiki z bobem – JemJemy
    2020-02/CEST5329sobotaEurope/Warsaw at 11:53

    […] I jeszcze jedna aromatyczna propozycja z użyciem baharatu. Zmieniłam odrobinę przepis stworzony przez Yotam Ottolenhi z ksiązki Jerozolima i wyszła przepyszna uczta. Zdecydowanie polecam. A jak zrobić baharat możecie przeczytać TUTAJ […]

  • Reply
    Anna Karmen
    2020-02/CEST4929piątekEurope/Warsaw at 22:49

    Tel Awiw też pięknie pachnie 😉 Cały Izrael kojarzy mi się głównie z jedzeniem… Trzeba wrócić!

    • Reply
      Madzik
      2020-02/CEST5729sobotaEurope/Warsaw at 11:57

      KONIECZNIE!

  • Reply
    Wrapy z pieczonymi warzywami – JemJemy
    2020-08/CEST2531wtorekEurope/Warsaw at 08:25

    […] baharat z poprzedniego wpisu? Jeśli nie, to znajdziecie go TUTAJ i zastosujcie go jako przyprawę do aromatycznych warzyw, które możecie zjeść jako dodatek do […]

  • Leave a Reply