Udka z kurczka z zielonym groszkiem i kalafiorem

Udka z kurczaka, to danie nie tylko z piekarnika. Jeśli więc nie macie jak upiec sobie tego rodzaju mięsa, polecam prosty i szybki przepis. W zasadzie samo się robi. Jak zresztą więkoszość moich przepisów.

Składniki:

2 udka z kurczaka

5 dużych różyczek kalafiora

1 duża cebyla

2 szklanki mrożonego zielonego groszku

2 łyżki sosu  worcestershire

1,5 szklanki bulionu

sól i pieprz

olej

Na patelni rozgrzewamy olej (około dwóch łyżek) Osuszone udka z kurczaka delikatnie solimy i układamy na patelni. Przysmażamy je z obu stron po koło 2 minut. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i mieszamy. Kiedy lekko się zrumieni dodajemy rozdrobnione różyczki kalafiora i zalewamy bulionem. Mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 – 40 minut aż mięso stanie się miękkie. Jeśli sos za bardzo się zredukuje można dodać wody lub więcej biulionu. Mięso oddzielamy od kości. Na koniec wrzucamy zielony groszek i gotujemy wszystko jeszcze przez 3 minuty mieszając sos. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą do smaku.

Podajemy z ugotowaną kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply