Ciasto z jabłkami

Nic tak nie kojarzy się z jesienią jak zapach jabłek w cynamonie. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem w kuchni w przypadku tych owoców jest szarlotka. I chociaż nie jestem pewna czym ona różni się od jabłecznika czy ciasta z jabłkami, to nie przeszkadza mi przygotowywć ten rodzaj słodkości na okrągło.

Składniki:

2 jabłka

1 szklanka mąki

4 jajka

0,5 szklanki cukru

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bułka tarta i masło do formy

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę (ja użyłam okrągłej na 22cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki około 3 mm. Układamy na dnie blachy.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej mąkę oraz cynamon z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Przygotowaną masę przelewamy na jabłka do blachy i pieczemy przez około 40 min ( do suchego patyka)

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply