Ciasteczka orzechowo-czekoladowe

Czasem do zrobienia słodkiej przekąski nie potrzebujemy dużo składników i czasu. Kto mnie zna wie, że w moim domu zawsze znajdzie się tabliczka czekolady, a orzechy zawsze mogę wygrzebać z szafki. Dlatego zrobienie tak sprawnie 15 ciasteczek to nie był zbyt wielki wysiłek. Polecam Wam je serdecznie.

 

Składniki:

1 szklanka mąki

1/3 szklanki cukru

0,5 kostki roztopionego masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 kostki czekolady mlecznej

2 garści orzechów włoskich

Czekoladę i orzeczy siekamy na drobne kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przesianej w misce mąki dodajemy masło, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy orzeczy i czekoladę i zagniatamy ręką wszystkie składniki aż się połączą. Formujemy z nich kulki i rozkładamy na blaszce do pieczenia lekko przyciskając.

Pieczemy przez 20 minut. Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply