Idzie jesień jest dynia. Nie pamiętam kiedy po raz pierwszy jadłam jakąkolwiek dynię, ale pamiętam, że kojarzyła mi się ona wyłącznie z Ameryką. Na szczęście teraz każdy może zajadać się tym smakołykiem i na przykład zrobić z niego sos do makaronu.
Podane proporcje na 2-3 porcje
połowa dyni hokkaido ok 300 g
250 ml śmietanki kremówki
0,5 szklanki tartego sera cheddar
1 cebula
1 łyżka masła
3 garści młodego szpinaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
makaron
olej
Cebulę kroimy w drobną kostkę, dynię w trochę większą (wielkości paznokcia) Na patelni rozgrzewamy olej z małsem i szklimy cebulę, Dodajemy dynie i delikatnie solimy i pieprzymy (szczypty) Na lekkim ogniu dusimy warzywa, jeśli za bardzo zaczynają się przypiekać możemy dolać kilka łyżek wody. Zostawiamy na pateli przez około 8 minut, kiedy woda wyparuje dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu delikatnie zostawiamy na parę minut mieszając od czasu do czasu. Na patelnię dodajemy szpinak oraz starty ser i znów mieszamy. Można doprawić wszystko solą i pieprzem do smaku. Kiedy sos lekko zgęstnieje, polewamy nim ugotowany makaron i posypujemy pietruszką
Smacznego!
2 komentarze
Anna Karmen
2019-09/CET4230sobotaEurope/Warsaw at 12:42Ale bym to jadła!
Madzik
2019-09/CET2630niedzielaEurope/Warsaw at 21:26Trzeba będzie zrobić 😀