Gołąbki orientalne

Chciałam zrobić holiszkes, czyli żydowską wersję gołąbków. Jednak okazało się, że w ich skład wchodzą…rodzynki. Co więc zrobiłam? Swoją wersję na te smakołyki. Bo mi wolno i na dodatek wiedziałam że wyjdą świetnie. Jednak nie miałam racji. Wyszła petarda!

Składniki:

1 biała kapusta

400 g mielonej wołowiny

1 duża cebula

1 łyżka cynamonu

1 łyżka kuminu mielonego

1 jajko

100 g ugotowanego ryżu

sól i pieprz

Sos:

1 puszka pomidorów krojonych

olej

2 łyżki miodu

sól i pieprz

Kapustę gotujemy w osolonej wodzie tak by lekko zmiękła. Studzimy ją i oddzielamy liście od siebie ucinając grube nerwy. Na patelni lekko szklimy posiekaną drobno cebulę i dodajemy do niej przypraw. Ostudzoną cebulę dodajemy do mięsa razem z ugotowanym ryżem i jajkiem. Bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki doprawiając solą i pieprzem.

Nakładamy porcje mięsa do liści kapusty i zawijamy gołąbki. Wkładamy gotowe do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez godzine w 170 stopniach.

W rondlu rozgrzewamy pomidory na małym ogniu, tak by bardzo dokładnie się rozgotowały (możemy zblendować) dodajemy miód oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym sosem polewamy gołąbki.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2019-09/CET5930poniedziałekEurope/Warsaw at 20:59

    Odkąd wyjechałam, nikt mi nie robi gołąbków… 🙁 A kiedyś całe pudła nosiłam do pracy 🙁

    • Reply
      Madzik
      2019-09/CET2030poniedziałekEurope/Warsaw at 21:20

      musisz narobić i sama zanieść 🙂

    Leave a Reply