Może być prosto. Możesz robić ciasta w sposób szybki i mało skomplikowany. Nie musisz być Masterchefem, żeby szaleć w kuchni. Najważniejsze, żeby było smacznie. A jeśli wyjdzie wam zakalec? No cóż. Jego też da się zjeść, a potem zawsze można upiec kolejne ciasto. Bo kto nam zabroni, kiedy są śliwki w sklepach.
Składniki:
6 dużych śliwkek
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do posypania foremki
foremka w rozmiarze ok 18×18 cm
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Jajka mieszamy z cukrem i ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszyskto mieszamy i wlewamy do foremki. Na wierzchu układamy przepołowione śliwki. Pieczemy w piekarniku przez około 50 minut (najłatwiej sprawdzić stan ciasta patykiem)
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
No Comments