Macie ochotę na puszyste, pachnące piernikiem ciasto. Do tego praktycznie słodzone marchewkami? No to na zakupy i pieczemy to cudeńko.
Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 duże marchewki
20g przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Jajka ucieramy z cukrem, na bardzo gładką masę. Marchewki trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do masy razem z mąką i przyprawą piernikową. Bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki (ja użyłam 22 cm) i pieczemy przez 50 min (do suchego patyka) w 180 stopniach.
Ozdoby: marchewki z masy maślanej, natka z lukru. Wszystko kolorowe dzięki jadalnym barwnikom spożywczym
No Comments