Ciasto marchewkowe

Macie ochotę na puszyste, pachnące piernikiem ciasto. Do tego praktycznie słodzone marchewkami? No to na zakupy i pieczemy to cudeńko.

Składniki:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki pszennej

2 duże marchewki

20g przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

masło i bułka tarta do przygotowania formy

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

 

Jajka ucieramy z cukrem, na bardzo gładką masę. Marchewki trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do masy razem z mąką i przyprawą piernikową. Bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy do foremki (ja użyłam 22 cm) i pieczemy przez 50 min (do suchego patyka) w 180 stopniach.

 

Ozdoby: marchewki z masy maślanej, natka z lukru. Wszystko kolorowe dzięki jadalnym barwnikom spożywczym

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply