Sałatka „wszystko”

Są takie dni, kiedy po prostu do miski wrzucasz wszystko co nawinie Ci się pod rękę. Goście nieśpiesznie zmierzali do mojego domu, a że niedziela obfitowała w zamknięte sklepy, musiałam radzić sobie zasobami lodówki. I szafki. Z tej drugiej sięgnęłam po kaszę pęczak. I chociaż potem uznałam ugotowany produkt za nie do końca pasujący do sałatki, ostatecznie dodałam go do sałatki. Mieszanie smaków i dodawanie kolejnych składników to już była czysta przyjemnośc. Mam nadzieje, że tak samo duża jak zjedzenie tego improwizowanego posiłku.

Składniki:

150 g liści sałaty

100 g ugotowanej kaszy pęczak

300 g ugotowanej ciecierzycy

2 ogórki kiszone

2 łyżeczki posiekanych kaparów

5 dużych suszonych pomidorów

1 mała cebyla czerowna

2 łyżki startego parmezanu

oliwa

sól i pieprz

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, mniej lub bardziej drobną (w tej sałatce dozwolona jest beztroska) W misce umieszczamy sałatę, dodajemy pokrojone warzywa oraz cieciorkę kaszę pęczak i kapary. Wszyskto zalewamy około 3 łyżkami oliwy. Na koniec dokładamy starty parmezan i wszystko mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2019-07/CET0931wtorekEurope/Warsaw at 22:09

    Nie wiem czy jadłam już u Ciebie sałatkę „Wszystko”, ale na pewno jadłam sałatkę „Spontan”, która była pyszna i ten przepis chyba się tu jeszcze nie pojawił 🙂

    • Reply
      Madzik
      2019-07/CET2031wtorekEurope/Warsaw at 22:20

      Hm, mówisz o sałatce z fetą i cieciorką? Bo chyba gdzieś była, a jeśli nie to nadrobię 🙂

    Leave a Reply