Deser z herbatnikami

Raz na czas zamieniam się w kuchni w Anię z Zielonego Wzgórza. Jedyne czego nie mam wspólnego z tą panną to kolor włosów, natomiast błądzenie głową w chmurach i wyobrażanie sobie całego świata zupełnie inaczej mamy opanowane do perfekcji. Poza wspólną miłością do kisążek łączy nas jeszcze jedna rzecz, która w kuchni, a szczególnie w momencie tworzenia deserów okazuje się bardzo upierdliwa. Nałogowo bowiem zapominam o mące. Albo nie dodam jej do masy albo idąc dalej nawet jej nie kupię. I wtedy pojawia się panika. Goście za progiem, a ja tak bardzo bez słodkości na deser. Ale od czego jest wspomniana wcześniej wyobraźnia?

Składniki:

na 3 porcje

12 herbatników

1 opakowanie budyniu

500 ml mleka

1 puszka masy krówkowej

300 ml śmietany kremówki

1 łyzka cukru pudru

1 łyżka kakao

 

Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy 3 szklanki i na ich dnie kruszymy połowę herbatników. Polewamy wszystko budyniem i układamy około 2 łyżeczek masy krówkowej do każdej szklanki. Znów układamy herbatniki, budyń i masę krówkową. Zostawiamy około 3 centymetrów na ubitą z cukrem pudrem śmietanę i dopełniamy nią do szczytu szklanki. Wszystko posypujemy przesianym kakao.

Prosto? Prosto!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply