Placuszki śniadaniowe

Jeśli kupisz sobie książkę kucharską Paula Hollywooda, za tak niską cenę jak mnie udało się upolować, to przygotowanie przepisów z jej stron było tylko kwestią czasu. Dokładnie trzy dni czekała ta publikacja na rozpoczęcie działań w kuchni. Na pierwszy ogień poszło ciasto jabłkowe, które niestety skończyło jako dość płaska wersja słodkości. Ale ponieważ ja tak łatwo się nie poddaję, postanowiłam że ciasto powótrzę w innym terminie, a tymczasem wezmę się za coś na śniadanie. Tak powstały pyszne placuszki na drożdżach.

 

Składniki:

175 g mąki chlebowej

175 g mąki tortowej

14 gramów suszonych drożdży

350 ml mleka

1 łyżeczka drobnego cukru

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

150 ml ciepłej wody

olej

miód, czekolada lub owoce do podania

Mąki mieszamy ze sobą i z drożdżami. Mleko podgrzewamy razem z cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy do mąki i mieszamy przez 3-4 minuty drewnianą łyżką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejce na mniej więcej godzinę aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól i sodę i dolewamy do ciasta. Znów przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

Rozgrzewamy patelnię i smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Ciasto mieszamy łyżką żeby dokładnie połączyło się z wodą. Nakładamy na patelnię po dwie łyżki na jeden placek. Smażymy po 2 minuty na każdą stronę. Za każdym razem gdy ściagamy placuszki, smarujemy patelnię olejem.

 

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z książki Paul Hollywood: British Baking – Wyd. Bloomsbury

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2019-02/CET1928piątekEurope/Warsaw at 19:19

    Rzuciła mi się w oczy urocza ściereczka z kulinarnym motywem 😀

    • Reply
      Madzik
      2019-02/CET2228wtorekEurope/Warsaw at 20:22

      To bratowej, pożyczona na potrzeby zdjęcia – tak wiem urocza jest 🙂

    Leave a Reply