Drożdżowe z cynamonem

Cynamon tak bardzo kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, że wręcz nie wiem jak go potraktować w zbliżającej się wiośnie. Ale jednak staram się czasem przemycić go do dań i wypieków wykonywanych w innych miesiącach niż grudzień. Tym razem postawiłam na proste ciasto drożdżowe z dmieszką cukru i cynamonu. Wszyło puszyście, słodko i smacznie. Zróbcie sobie. Idealnie sprawdzi się w sytuacji – mam ochotę na coś słodkiego.

Składniki:

2 jajka

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru + 3 łyżki

1 łyżka cynamonu

14 g suchych drożdży

1 szklanka mleka + 3 łyżki

1 łyżka cukru pudru

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Mleko lekko podgrzewamy i wsypujemy do niego drożdże oraz szczyptę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu w ciepłe miejsce na minimum 20 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier. Wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt kleiste dodajemy odrobinę mąki.

Odstawiamy pod przykryciem na minimum godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy równe kawałki i rozwałkowujemy w kształt długiego prostokątu. Posypujemy każdy prostokąt cukrem i cynamonem i zawijamy w rulon. Kroimy ciasto w kawałki dlugości centymetra i układamy w naczyniu do zapiekania stawiając ciasto na sztorc. Pieczemy przez 20-30 minut aż zrobi się rumiane.

Resztę mleka i cukier puder mieszamy razem i robiąc lekki lukier polewamy nim wystudzone ciasto.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    kasia
    2019-02/CEST1628poniedziałekEurope/Warsaw at 10:16

    Alez musi pachniec w calym domu mniam !

    • Reply
      Madzik
      2019-02/CEST4028poniedziałekEurope/Warsaw at 19:40

      oj bardzo 🙂

    Leave a Reply