Ciasto z orzechami pekan

Są takie niedziele, że trzeba upiec ciasto. Prawę mówiąc takie niedziele mogłabym mieć codziennie. Tyle że musiałabym znaleźć chętnych do zjadania wszystkich moich wypieków. Tym bardziej, że kiedy improwizuję, to sama nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Ten na szczęście wygląda dobrze. No i jest smaczne! A to najważniejsze!

 

Składniki:

2 jajk

175 g cukru

150 g mąki pszennej

4 łyżki mleka

3/4 kostki masła plus łyżka do posmarowania

garść gorszków czekoladowych lub posiekanaje czekolady

30 orzechów pekan

bułka tarta do posypania foremki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę (kwadrat o rozmiarze 15×15) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą

Masło topimy w garnuszku i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i dolewamy do nich stopionego masła i mleka. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszając dodajemy pianę z białek.

Połowę orzechów siekamy drobno i dorzucamy do ciasta. Na wierzchu posypujemy czekoladowe groszki i układamy resztę orzechów. Pieczemy przez 35 minut (do suchego patyka) – pamiętajcie że mój piekarnik jest stary, więc jeśli macie lepszy model sprawdźcie w trakcie pieczenia czy wasze ciasto nie jest już gotowe!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply