Zielone gorszki z miętą

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, że w przeciętnym polskim domu do obiadu je się zazwyczaj surówki warzywne, od czasu do czasu kapustę lub szpinak z pomidorami? No dobra, jak ktoś ma babcię, to zajada pewnie jeszcze marchewkę z groszkiem. Ja akurat tego w dzieciństwie nie zjadłam za dużo i może dlatego mam niedosyt groszku. Bo marchewkę wcinałam każdego dnia, tyle że surową. Postanowiłam więc przygotować zupełnie zieloną alternatywę dla szpinaku. Dodatek, który idealnie sprawdzi się i do mięsa i do ryb i do warzywnych kotelcików, a jego przygotowanie zajmie wam raptem 10 minut.

Skłdniki:

250 g zielonego groszku – mrożonego

250 g zielonej fasolki szparagowej – mrożonej

2 łyżki siekanych liści mięty

2 szklanki bulionu

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka jogortu naturalnego

szczypta pieprzu

Fasolkę szparagową gotujemy w bulionie przez około 5-7 minut, aż zmięknie (ale nie powinna się rogotować) na koniec gotowania wrzucamy groszek i gotujemy około minuty. Odcedzamy warzywa. W misce mieszamy je z jogurtem, sokiem z cytryny oraz posiekaną miętą. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Proste, prawda?

Smacznego!

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anna Karmen
    2019-01/CET1031środaEurope/Warsaw at 21:10

    To ja teraz czekam na ten szpinak z pomidorami, bo szczerze mówiąc w życiu nie jadłam… 🙂

  • Leave a Reply