Te małe słodkości aż proszą się o ponowne przygotowanie, dlatego przepis znów powraca na stronę. Kupcie wszysktie składniki i rozwałkujcie ciasto. A potem zostanie tylko pałaszować. Nie martwcie się, pójdzie w cycki.
Składniki – Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłego mleka
14g suchych drożdży
0,5 szklanki cukru
2 jajka
3 łyżki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
150g mielonych orzechów laskowych
6 łyżek mleka
1 łyżeczka cukru pudru
3 łyżki brązowego cukru
Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
W ciepłym mleku mieszamy drożdże z odrobiną cukru i przykrywamy do wyrośnięcia zaczynu w ciepłym miejcu pod przykryciem.
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, olej, sól i mieszając dodajemy zaczyn zagniatając ciasto przez minimim 7 minut. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zmielone orzechy mieszamy z mlekiem i cukrem. Jesli masa jest zbyt sucha i się nie klei dodajemy mleka, jeśli za wodnista cukru pudru.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na dwa koła i przycinamy nożem tworząc trójkąty. Na szerszy koniec nakładamy nasienie i zawijamy rogalik. Gotowy układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Pieczemy około 15 minut do zarumienienia się rogalików.
Smacznego!
2 komentarze
Anna Karmen
2019-01/CET0431piątekEurope/Warsaw at 21:04Jadłabym… Może jakaś paczka żywnościowa? 😀
Madzik
2019-01/CET2031sobotaEurope/Warsaw at 17:20Coś się ogarnie 🙂