Klasyk, którego nie trzeba przedstawiać, ale chciałam żebyście mogli znaleźć go również na moim blogu. Gładki i aksamitny krem z cieciorki idealnie dopasuje się nie tylko na śniadania, ale możecie użyć go jako dodatek do warzyw, wrapów czy zajadać z krakersami na imprezie. Wykonanie jest banalnie proste…no może poza cierpliwością która przyda się przy moczeniu cieciorki.
Składniki:
400 g cieciorki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4,5 łyżki pasty sezamowej tahini
0,5 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka mielonego kuminu
3-5 łyżek zimnej wody
sok z połowy cytryny
5 łyżek oliwy
Cieciorkę zalewamy zimną wodą gużo powyżej powierzchni groszków i zostawiamy na 12 godzin aż napęcznieje. Po tym czasie zmieniamy wode i gotujemy do miękkości z jedną łyżeczką sody oczyszczonej przez około 30-40 minut. Studzimy.
Przesypujemy ugotowaną cieciorkę do blendera. Dodajemy czosnek, kumin, sól i pieprz oraz oliwę i tahini. Mielimy wszystko dokładnie dodając sok z cytryny i wodę. Płyny dolewamy delikatnie, żeby hummus nie był zbyt lejący się. Powinien być aksamitny i lekki do smarowania. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Możemy dodać również odrobinę ostrej papryki.
Smacznego!
1 Comment
Anna Karmen
2019-01/CET4331wtorekEurope/Warsaw at 08:43W rzeczy samej. Próbowałam, jadłam, polecam 😁😁😁