English Breakfast

Obok szakszuki, angielskie śniadanie jest sycącą alternatywą na dobre rozpoczęcie dnia. Chociaż przygotowanie takiego zestawu zabiera trochę czasu i wymaga dobrej organizacji, żeby wszystkie składniki trafiły na czas ciepłe na talerz, to warto się troche wygimnastykować przy kuchence. Dziś skórcona wersja, dla tych zabieganych i z mniejszą cierpliwością do patelni.

Podane składniki na jedną osobę:

1 jajko

1 mała kiełbasa śląska

4 pieczarki

3 pomidorki koktajlowe

5 łyżek fasoli w pomidorowej zalewie

sól i pieprz

1 łyżka masła

Prawdziwie angielskie śniadanie zawiera jeszce boczek pieczony na patelni, kaszankę oraz ziemniaczany placek. Ale jeśli wasze żołądki nie są przygotowane na taką porcję, moja wersja w zupełności was nasyci.

W rondlu podgrzewamy na małym ogniu fasolkę dodając szczyptę pieprzu do smaku. Na patelni podgrzewamy pociętą w centymetrowe plastry kiełbasę, na wytapiającym się tłuszczu możemy podsmażyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki (lub dodać łyżkę oleju). Pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i smażymy jajko sadzone, doprawiając solą. Na koniec na patelnię wrzucamy przekrojone na pół pomidorki i podgrewamy je przez około minutę. Wszystko podajemy razem z gorącą kawą lub po angielsku z herbatą z mlekiem.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2019-01/CEST2231niedzielaEurope/Warsaw at 15:22

    Jak ja bym to jadła! No i sorry, boczek musi być… 😉

    • Reply
      Madzik
      2019-01/CEST5631poniedziałekEurope/Warsaw at 11:56

      Dla Ciebie wersja byłaby z boczkiem 🙂

    Leave a Reply