Rogaliki drożdżowe z kokosem i kajmakiem

Czasem jest tak, że zwykłe ucierane ciasta nudzą się i w piekarniku musi wylądować drożdżowe, zagniatane, rosnące w cieple. Żeby nie było za nudno z kształtami, formę prostokątną zamieniłam na trójkąciki. Wyszło mnóstwo malutkich, słodkich rogalików, które ucieszyły kliku znajomych.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

2 łyżki maskła

7 g suchych drożdży

0,5 szklanki ciepłej wody

2 szklanki wiórków kokosowych

2 łyżki mleka

1 łyżka rumu

0,5 puszki masy kajmakowej

 

edf

W ciepłej wodzie mieszamy drożdże i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut aż zaczyn zacznie rosnąć. Do miski przesiewamy mąkę i cukier. Dodajemy jajka, masło i zaczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto (minimum 5 minut) i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na dwie godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Wiórki kokosowe mieszamy z mlekiem i rumem i łączymy w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sypka dolewamy mleka.

 

edf

Ciasto dzielimy na równe części (ja podzieliłam na 4) i każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Przecinając je najlpierw na pół potem na 4 części wykrawamy trójkąty. Na szerszym końcu układamy masę z kokosów i zawijamy rogalik kierując sie w stroną zwężenia. Potwarzamy wszystko do skończenia masy. Resztę rogalików zrobiłam z masy kajmakowej z puszki w ten sam sposób, układając około łyżki masy na każdy trójkąt.

Rogaliki układamy na blaszce na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku 20-25 minut aż się ładnie zarumienią.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply