Jajka po turecku

Zobaczyłam jak robi je Nigella i od razu wiedziałam, że muszę je skosztować. Kiedy tylko w moje ręce wpadła książka „Przy moim stole” jej autorstwa od razu zakasałam rękawy i wzięłam się do pracy. I nie ma co sie zrażać, że jajko według przepisu ma być w koszulce. Kiedyś wyjdzie wam idealne jeśli jeszcze nie potraficie go dobrze zrobić. Ważne by danie było smaczne, a to jest i do tego bardzo ciekawe w smaku.

Oczywiście zmodyfikowałam trochę przepis, by nie zjeść tak dużej porcji jak w książce, a koperek zastąpiłam natką pietruszki.

Składniki:

proporcje dla 1 osoby

100 g jogurtu greckiego

0,5 ząbka czosnku

szczypta soli

1 łyżka masła

0,5 łyżki oliwy

papryczka w płatkach (1/4 łyżeczki)

1 jajko

1 łyżka soku z cytryny

0,5 łyżeczki siekanej natki pietruszki

W garnku gotujemy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, układamy na nim miskę i podgrzewamy delikatnie jogurt tak by mocno zgęstniał. Dodajemy do niego czosnek i odrobinę soli i odstawiamy nad ciepłą wodą by nie ostygł. Na patelni topimy masło, dodajemy oliwę oraz paprykę.

W osobnym garnku gotujemy wodę (na głębokośc około 4 cm)  Kiedy tylko zawrze delikatnie zmniejszamy ogień i dodajemy sok z cytryny. Kręcimy delikatnie wir w wodzie i wkładamy do środka rozbite jajko (najlepiej wcześniej wybić je do miseczki) tak by wir wody unosił białko i otulał powoli żółtko. zostawiamy jajk w wodzie na około 3-4 minuty. Po tym czasie delikatnie wyciągamy je łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.

Na talerzu układamy jogurt, polewamy go masłem i na wierzch kładziemy jajko. Wszystko posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply