Zapiekane gniazda ziemniaczane z jajkiem

To danie chętnie przypominam sobie i Wam, bo warto pomęczyć się chwilę w kuchni dla tak smacznego i ładnego efektu. Połączenie ziemniaków z jajkiem to zawsze dobry wybór, który nasyci Was na kilka dobrych godzin.

 

Składniki:

6 dużych ziemniaków

6 jajek

1,5 szklanki zielonego groszku

3 łyżki śmietany

1 cebula

olej

gałka muszkatałowa (0,5 łyżeczki)

sól

pieprz

szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celcjusza.

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Na ostatnie dwie minuty gotowania wrzucamy do ziemniaków groszek zielony. Warzywa odcedzamy.

Na rozgrzeną patelnię dodajemy około dwie łyżki oleju i posiekaną w kostkę cebulę i delikatnie ją szklimy. Na cebulę wrzucamy ugotowane warzywa i lekko je przysmażamy.

 

Przekładamy je do garnka i dokładnie rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatałową oraz dwie łyżki śmietany. Dno naczynia do zapiekania (ja użyłam 15x8cm)smarujemy olejem i pokrywamy warstwą ziemniaków (mniej więcej 3/4 porcji) Resztę ziemniaków przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą końcówką. Na ułożonych ziemniakach formujemy gniazda. Jeśli nie mamy rękawa, możemy za pomocą łyżki ułożyć ziemniaki tak by zrobić ten sam kształt. Gniazda powinny być na tyle wysokie by zmieściło się w nich jajko.  Wkładamy ziemniaki do piekarnika i zapiekamy 15-20 minut aż delikatnie stwardnieją.

Po tym czasie dodajemy jajka do gniazd. Należy uważać, żeby nie dodać za dużo białka. Najlepiej wybić je najpierw do miseczki a potem dopiero do ziemniaków. Resztę śmietany delikatnie solimy, dodajemy posiekany szczypiorek i zakrywamy nimi jajka. Pieczemy znów w piekarniku przez około 15 min aż białka i żółtka się zetną.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anna Karmen
    2018-10/CEST3931sobotaEurope/Warsaw at 10:39

    Jakby to ująć… marzę, żeby ktoś takie dla mnie zrobił 😉

  • Leave a Reply