Kurkumowe babeczki z kurczakiem

No dobra, jest przy tym odrobinę pracy, ale czasem warto popracować trochę dłużej w kuchni dla efektu nie tylko smakowego ale też wizualnego. Dlatego kurkumowe babeczki wypełnione kurczakiem powinny ucieszyć i oko i żołądek.

Składniki:

1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki wody

2 łyżeczki kurkumy

0,5 łyżeczki soli

1 żółtko

3/4 kostki masła

masło do posmarowania foremki

jajko do posmarowania ciasta

Mąkę przesiewamy  przez sito. W środku robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtko. Masło tniemy na drobne kawakłki i dodajemy do mąki razem z kurkumą i solą. Zagniatamy ciasto dolewając od czasu do czasu wody. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, po tym czasie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Nadzienie:

1 filet z piersi kurczaka

15 małych pieczarek

2 małe cebule

1 jogurt naturalny  (180g)

2 łyżeczki kurkumy

1 szklanka bulionu warzywnego

sól i pieprz

olej

Jogurt bardzo dokładnie mieszamy z kurkumą. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę tak samo jak pieczarki i cebulę. Kurczaka mieszamy z jogurtem i odstawiamy na około 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej (około 2 łyżek) i szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki i lekko je dusimy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy kurczaka razem z jogurtem i na lekko przysmażamy. Zmniejszamy olej i mieszając dodajemy bulion. Dusimy wszystko razem przez 10 minut aż sos lekko się zredukuje.

 

Foremkę na mufinki smarujemy masłem. Ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki na ciasteczka wykrawamy kółka i układamy je w foremce tak by lekko wystawały brzegi. Ciasto dokładnie dociskamy palcami do foremki. Wykrawamy dodatkowe kółka na przykrycie każdej babeczki. Napełniamy ciasto przygotowanym farszem z kurczaka i układamy na wierzch kółka z ciasta. Dokładnie zagniatamy boki, żeby nie było żadnej wolnej przestrzeni w babeczce.

Smarujemy wierzch jajkiem i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Asia Nowak
    2018-11/CEST5030czwartekEurope/Warsaw at 16:50

    Bardzo orginalne a za razem proste danie.

    • Reply
      Madzik
      2018-11/CEST0830piątekEurope/Warsaw at 11:08

      tak jest 🙂

    Leave a Reply