Kurczak po brytyjsku

Z połączenie trzech mocy: Jamiego Oliviera, mnie i mojej bratowej powstaje nic innego jak pyszny pachnący rozmarynem kurczak w towarzystwie ziemniaków i marchewki. Na obiad nadaje się idealnie, chociaż kolacja z niego też byłaby smaczna.

Składniki:

Porcja na 6 osób

Składniki:

1 cały kurczak

2 cytryny

500 g marchewki

1 duża cebula

3 gałązki rozmarynu

sól i pieprz

oliwa z oliwek

papryka słodka

2 gałązki świeżego tymianku

1 łyżka masła

1 kg ziemniaków

4 ząbki czosnku

1 łyżka mąki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celcjusza. Warzywa potrzebują w piekarniku około godziny, mięso od godziny do półtorej. W zależności od wielkości kury.

Kurczaka dokładnie czyścimy i osuszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z jedną cytryną przez około 12 minut. Odcedzamy i wyciągamy cytrynę. Nacinamy ją delikatnie nożem i wsadzamy w środek kurczaka.

Jedną gałązkę rozmarynu rozgniatamy w moździeżu z solą, pieprzem, 4 łyżkami oliwy i papryką słodką i nacieramy marynatą dokładnie kurczaka.

Marchewki obieramy i obierki układamy na spód bryftanki, dodajemy pokrojoną w ósemki cebulę. Na wierzch kładziemy mięso. Resztę marchewki kroimy w trzy centrymetrowe kawałki i wkłądamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy startą skórkę z cytryny, sól, pieprz, sok z całej cytryny i masło oraz tymianek. Mieszamy i szczelnie przykrywamy folią aluminiową.

Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Dodajemy czosnek w łupinkach, dwie gałązki rozmarynu, sól i pieprz. Wszystko polewamy delikatnie oliwą.

 

Upieczonego kurczaka ściągamy z blaszki do pieczenia i przykrywamy go folią aluminiową. Sos który wytworzył się na blaszce dopełniamy gorącą wodą (około szklanki) i mąką na zmianę dokładnie mieszając by nie powstały grudki aż delikatnie zgęstnieje.. Najlepiej, by blaszka była nad ogniem. Jeśli piekliśmy kurę w żaroodpornym naczyniu sos najlepiej przygotować na patelni. Gotowy sos należy przecedzić przez sito i podawać z upieczonym kurczakiem, ziemniakami i marchewkami.

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    KLEKS
    2018-10/CEST2831wtorekEurope/Warsaw at 18:28

    Mniam mniam. Na sam widok kurczaka po brytyjsku cieknie ślinka.

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CEST2631wtorekEurope/Warsaw at 19:26

      🙂

    Leave a Reply