Krem pomidorowy z mozzarellą i bazyliowym pesto

Smak Włoch jest niesamowity, a może to ich powietrze sprawia, że człowiek myśli o jedzeniu które jest nie tylko pyszne ale i lekkie w swojej formie. I przede wszystkim proste w przygotowaniu. Smak na tą zupę przyszedł mi chyba w Bolzano, gdy czekaliśmy na makaron, a może to było w innym momencie? Bo chociaż nie jedliśmy za dużo o jedzeniu rozmawialiśmy wiele. Tak więc zapraszam na moją wersję pomidorówki. Po włosku. A w łyżce ja 🙂

Składniki:

1 cebula

1 średnia papryka czerowna

2 puszki pomidorów

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta pieprzu

szczypta soli

mozzarella np w mini kulkach (Lidl)

2 łyżki oliwy

2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Pesto:

garść bazylii

4 orzechy włoskie

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli i pieprzu

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i lekko szklimy cebulę. W tym czasie kroimy w drobną kostkę paprykę. Dokładamy do cebuli, dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Wrzucamy pomidory i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wszystko zalewamy bulionem i na lekkim gazie gotujemy przez parę minut, aż pomidory się zaczną rozpadać. Miksujemy wszystkie składniki blenderem (nie musi być idealnie – dobrze by były wyczuwalne fragmenty pomidorów lub papryki)

W blenderze lub moździerzu rozgniatamy orzechy z oliwą i przyprawami dodając posiekaną bazylię. Zupę na lewamy do talerrzy dodając kulki mozzarelli i przygotowane pesto.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2018-10/CET2031sobotaEurope/Warsaw at 19:20

    To był obłęd. Prawie wstałam w nocy żeby zakraść się do kuchni i wyczyścić garnek 😱😱😱

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CET2431poniedziałekEurope/Warsaw at 21:24

      Jaram się jak pochodnia…pochodnia 🙂

    Leave a Reply