Kopytka w sosie z dynią i gorgonzolą

Kopytka to taka nasza wersja gniocchi więc nie byłabym sobą, gdybym po przyjeździe z Włoch nie zrobiła czegoś na włoski styl. Tradycyjnie po swojemu. Pomysł na sos pojawił się z nienacka, ale myślę, że wyszedł wyśmienicie. Powinno Wam smakować.

Składniki:

Kopytka:

1kg ziemniaków

1 szklanka mąki

1 jajko

szczypta soli

Sos:

1 cebula

300ml śmietanki kremówki

500 g dyni piżmowej

3 łyżki siekanej natki pietruszki

2 łyżki siekanych listków mięty

1 łyżeczka oregano

100 g sera gorgonzola

50 g tartego parmezanu

olej – ok dwie łyżki

sól i pieprz

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i bardzo dokładnie rozgniatamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę i sól i zagniatamy krótko na jednolite ciasto. Na stolnicy posypanej mąką rolujemy wałki i kroimy na centymetrowe kwałaki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę tak samo jak obraną dynię. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy dynię i zalewamy wszystko śmietanką. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Skręcamy gaz do minimum i dusimy dynię przez około 10 minut, aż zacznie mięknąć. Wrzucamy pokruszony ser i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Dodajemy posiekaną miętę i natkę pietruszki oraz oregano. Doprawiamy jeśli trzeba solą i pieprzem

Wrzucamy kopytka do gotującej się wody i wyławiamy je około minuty po ich wypłynięciu na wierzch. Polewamy przygotowanym sosem i posypujemy parmezanem.

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2018-10/CEST1231poniedziałekEurope/Warsaw at 21:12

    Nie wiem jakimi słowami to opisać. Może takimi: zjadłabym więcej 😀

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CEST2531poniedziałekEurope/Warsaw at 21:25

      Zrobi się 🙂

  • Reply
    Kas
    2018-10/CEST3131poniedziałekEurope/Warsaw at 21:31

    Paluchy lizać 🙂

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CEST4931czwartekEurope/Warsaw at 19:49

      no raczej 🙂

    Leave a Reply