Ciasto z orzechami i miodem

Dawno nie piekłam żadnego ciasta, a pomysł na ciasto z orzechami i miodem pojawił sie nagle i musiałam go zrealizować. Wystarczyło tylko wziąć się w garść po pracy i pomieszać ze sobą parę składników. Efekt wyszedł pyszny, ciasto zniknęło w pracy jeszcze przed obiadem, dlatego myślę, że sprawdzi się także u Was.

Składniki:

kostka masła (200g)

1,5 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

0,5 szklanki orzechów (do wyboru)

3 łyżki miodu

1 łyżka masła do posmarowania formy

2 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Pół porcji orzechów siekamy na mniejsze kawałki (ja użyłam orzechów włoskich, laskowych, migdałów) resztę zostawiamy na wierzch ciasta. Formę o wymiarach 30 – 11 – 8 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masło topimy i lekko studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z połową cukru na sztywną pianę. Zółtka ucieramy na puszystą masę razem z drugą połową cukru. Dodajemy masło i dalej mieszając dodajemy powoli przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i dodajemy ubitą pianę. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy wszystko. Ciasto przelewamy do foremki.

Na wierzchu układamy resztę orzechów. Pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyka) po wyciągnięciu jeszcze ciepłe smarujemy miodem i czekamy aż ciasto wystygnie a miód stwarnieje.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply