Ciasteczka dyniowe

Ponieważ dynię możecie znaleźć teraz w każdym sklepie, a nawet w ogrodach warto zrobić z niej coś pysznego. Były już sosy do obiadów, nadszedł więc czas na słodką wersję. Powstały więc dyniowe ciasteczka, wystarczająco proste by poświęcić im pół godziny i na tyle pyszne, że można wybaczyć jeśli pójdą w biodra. A wiemy, że tak nie będzie, dlatego warto je przygotować:

 

Składniki:

150 g dyni

6 łyżek roztopionego ostudzonego masła

0,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dynię ścieramy na grubej tarce i dorzucamy do mąki i dolewając masło i ekstrakt z wanilii dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

 

Dłońmi formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce do pieczenia. Delikatnie dociskamy każdą kulkę nadając jej kształt krążka (o grubości około 0,5 cm. Pieczemy przez 15-18 minut. Studzimy. Można posypać gotowe ciasteczka cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anna Karmen
    2018-10/CET2031wtorekEurope/Warsaw at 19:20

    Po 11 listopada zjem cały świat! Lubię dynię w każdej wersji 🙂

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CET2431wtorekEurope/Warsaw at 19:24

      no to będzie jedzone 🙂

    Leave a Reply