Ponieważ dynię możecie znaleźć teraz w każdym sklepie, a nawet w ogrodach warto zrobić z niej coś pysznego. Były już sosy do obiadów, nadszedł więc czas na słodką wersję. Powstały więc dyniowe ciasteczka, wystarczająco proste by poświęcić im pół godziny i na tyle pyszne, że można wybaczyć jeśli pójdą w biodra. A wiemy, że tak nie będzie, dlatego warto je przygotować:
Składniki:
150 g dyni
6 łyżek roztopionego ostudzonego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dynię ścieramy na grubej tarce i dorzucamy do mąki i dolewając masło i ekstrakt z wanilii dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
Dłońmi formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce do pieczenia. Delikatnie dociskamy każdą kulkę nadając jej kształt krążka (o grubości około 0,5 cm. Pieczemy przez 15-18 minut. Studzimy. Można posypać gotowe ciasteczka cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
2 komentarze
Anna Karmen
2018-10/CET2031wtorekEurope/Warsaw at 19:20Po 11 listopada zjem cały świat! Lubię dynię w każdej wersji 🙂
Madzik
2018-10/CET2431wtorekEurope/Warsaw at 19:24no to będzie jedzone 🙂