Carbonara

Nie było łatwo znaleźć carbonarę we Włoszech, ale udało się ją dorwać w Bolzano. Oczywiście włosi nie zalewają jej śmietaną jak to robimy w Polsce, dlatego postanowiłam zrobić makaron właśnie w ten inny niż nasz sposób. I myślę, że się udało. Podane proporcje w przepisie przeznaczone są na jedną porcję.

Składniki:

50 g makaronu

50 g wędzonego boczku

2 jajka

2 łyżki startego parmezanu

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Jajka wybijamy do miski i roztrzepujemy z jedną łyżką parmezanu na jednolitą masę. Na patelni podgrzewamy boczek, kiedy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy masło i czosnek. Dodajemy odrobinę pieprzu (szczyptę) Pieczemy aż boczek stanie się chrupiący. W trakcie wyjmujemy czosnek. Zdejmujemy patelnię z ognia.

Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie i zalewamy jajkami. Mieszamy dynamicznie, aż jajka dokładnie obtoczą makaron i lekko się zetną. Nakładamy danie na talerz i posypujemy resztą sera.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Kasia
    2018-10/CET4631niedzielaEurope/Warsaw at 16:46

    Ten makaron to mistrzostwo świata uwielbiam 🙂

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CET5631czwartekEurope/Warsaw at 18:56

      tez uwielbiam 🙂

    Leave a Reply