Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

Prawie jak lasangne. Prawie jak wiemy robi różnicę. Dlatego też prezentowany obiad śmiało mogę nazwać zapieknką. Aromatycznie przyprawiony sos, ser i pieczarki dodały smaku dwóm głównym warzywom. Jak zawsze polecam, bo jest to pyszne.

Składniki:

1 bakłażan

1 cukinia

500 g pieczarek

250 g sera cheddar

szpinak świeży (około trzech garści)

1 szklanka pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego kminku

1 cebula

sól

pieprz

olej

Sos

100 g masła

1 szklanka mleka

0,5 szklanki mąki

1 łyżeczka zataru

szczypta pieprzu

Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Wsypujemy posiekane w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem i dusimy przez pięc minut na ogniu.

Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż na plastry około 4 minimetrów. W garnku topimy masło. Dodajemy mleko i mąkę. Dokładnie mieszamy żeby nie powstały żadne grudki. Doprawiamy przyprawami. Sos pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem wgniatając do środka czosnek. Szpinak myjemy i osuszamy. Ser cheddar trzemy na tarce na dużych oczkach.

 

W żaroodpornym naczyniu na dnie układamy pierwszą warstwę bakłażanów i polewamy dokładnie sosem z zatarem, nakładamy pieczarki i posypujemy warstwą sera. Nakładamy na to cukinię, sos pomidorowy i szpinak i znów dodajemy porcję sera. Na koniec układamy bakłażana i polewamy go resztą sosu i posypujemy serem.

Jeśli naczynie jest wyższe i zostało nam jescze produktów układamy kolejne porcje tak by na samej górze znalazł sie sos i ser.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anna Karmen
    2018-05/CET2231wtorekEurope/Warsaw at 12:22

    Wymagam powtorki… wtedy napisze cos wiecej 🙂

  • Leave a Reply