kasza/ pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną i śliwką

Są na tym świecie ludzie, którzy nie lubią kaszy gryczanej. Ja do nich nie należę, ale jestem sobie w stanie wyobrazić taką niechęć do produktu, bo nieustannie odczuwam to w obliczu zjedzenia rodzynki. Ale przecież nie byłabym sobą, gdybym nie postanowiła przekonać do tego smaku wątpiących. I chyba delikatnie mi się udało.

Przepis na 40 pierogów

Składniki:

Ciasto

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki oleju

3/4 szklanki ciepłej wody

Farsz

100 g kaszy gryczanej

1 łyżeczka kurkumy

200 g suszonej śliwki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

5 ziarenek kawy

1 łyżka cukru pudru

1,5 łyżki oleju

sól

Sos

3 łyżki miodu

2 łyżeczki syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy dijon

2 łyżki soku z cytryny

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie z ziarenkami kawy oraz kurkumą. Po ugotowaniu odcedzamy, usuwamy kawę i studzimy kaszę.

Za pomocą blendera lub miksera siekamy drobno kaszę ze śliwkami i pietrszuką. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą dodając olej oraz cukier puder.

Mąkę przesiewamy i łączymy z jajkiem oraz olejem. Zagniatamy ciasto dodając ciepłej (ale nie gorącej) wody. Ciasto wyrabiamy aż stanie się miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy i wykrawamy kółka, np. za pomocą szklanki.

Gotowe nadzienie nakładamy na wykrojone ciasto i zawijamy pierożki. Gotujemy w osolonej gotującej się wodzie przez 4-5 minut od wypłynięcia.

Żeby pierogi się nie skleiły dobrze jest wyciągnąć je za pomocą cedzaka i na kilkanaście sekund przełożyć do garnka z zimną wodą, a potem odcedzić.

Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą w misce i polewamy nimi ugotowane pierogi.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Anonim
    2018-05/CEST3531sobotaEurope/Warsaw at 14:35

    Pycha!!

  • Reply
    Anna Karmen
    2018-05/CEST2631wtorekEurope/Warsaw at 12:26

    Ta osoba, ktora zjadla ze smakiem kasze gryczana mimo iz normalnie miewa odruch wymiotny na jej widok i zapach, to ja. Potwierdzam, uczynilas ten produkt nie tylko zjadliwym, ale wrecz pysznym! Bardzo oryginalne i ciekawe polaczenie smakow. polecam 🙂

  • Leave a Reply