PoznaJemy

Grillowane bakłażany

Smak, który przywiozłam z Izraela. Idealna przystawka, śniadanie, kolacja lub przekąska. Grillowane bakłażany z dodatkiem sera feta sprawdzą się na każdą okazję. A jeśli jesteście łasuchami to okazji by je przygotować nie potrzebujecie.

Składniki:

2 bakłażany

2 łyżki siekanej natki pietruszki

1 łyżeczka zataru

sól

pieprz

3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatek:

200 g sera feta

3 łyżki gęstego jogurtu

1 łyżka mleka

1 łyżeczka zataru

2 łyżeczki siekanego szczypiorku

pieprz

Bakłażany dokładnie myjemy i osuszamy. Tniemy wzdłuż na równe plastry i nakłuwamy je widelcem. Oliwę mieszamy z przyprawami i siekaną pietruszką. Każdy kawałek nacieramy dokładnie marynatą. Pieczemy na grilu przez około 20 minut aż warzywa zmiękną.

Ser feta kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z przyprawami, jogurtem oraz mlekiem. Można dodać więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Na koniec dodajemy siekany szczypiorek i doprawiamy pieprzem.

 

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply