ciasto/ jabłka

Szarlotka na szybko

Jest tylko jedna słuszna decyzja jeśli w progu stoją już goście – szarlotka. Wystarczy 6 śrendniej wielkości jabłek i ciasto prawie samo się tworzy. No dobra, może trzeba dodać mąkę by nie być jak Ania z Zielonego Wzgórza. I jajka. A potem to już tylko wypiekać i czekać na efekty.

 

Składniki:

2 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru pudru

4 jajka

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

6 jabłek

3/4 szklanki oleju

0,5 szklanki śmietanki kremówki

1 łyżka masła

2 łyżki bułki tartej

Jabłka obieramy. Cztery z nich kroimy w kostkę, natomiast dwa pozostałe w cienkie paski. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy na gładką puszystą masę razem z cukrem pudrem. Do gotowej masy dodajemy śmietankę i olej. Wszystko delikatnie mieszamy z mąką. Dodajemy złączoną masę do pociętych owoców.

Tortownicę o śrenicy 26 cm smarujemy dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą. Masę wylewamy do środka. Na wierzch układamy pocięte w paski jabłka.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut (do suchego patyka)

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply