Szakszuka z brokułami i fetą

Jak już wiecie szakuszkę mogę jeść na śniadanie, obiad, podwieczorek kolację i podjadać ją ciemną nocą. Idealne jest w niej to, że za każdym razem może smakować inaczej. Wystarczy tylko dodać lub zmienić jakiś składnik. Nie może być prościej a jednoczaśnie nadal tak pysznie!
Składniki:
2 pomidory
2 czerowne papryki
1 cebula
0,5 szklanki brokułowych różyczek
1 łyżka pokruszonego sera feta
1 łyżka kuminu
1 łyżeczka papryki ostrej
3 jajka
2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Cebulę kroimy w cienkie plasterki, paprykę kroimy w paski. Pomidory obieramy ze skórek (możn zalać wrzątkiem, żeby szybciej odchodziła od pomidora) Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i szklimy ją dodając kumin, paprykę ostrą oraz pomidory i papryki. Dusimy na lekkim ogniu aż pomidory zupełnie się rozgotują. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy brokuły i mieszamy wszystko podgrzewając około dwie minuty. Dodajemy posiekaną pietruszkę.
Za pomocą łyżki robimy dziury w paprykach i wbijamy do nich jajka lekko soląc. Zakrywamy patelnię pokrywką i zapiekamy jajka 2-4 minuty w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubimy. Zdejmujemy patelnię z ognia i posypujemy wszystko serem feta.
Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Znawca szakszuki
    2018-10/CET3731wtorekEurope/Warsaw at 18:37

    Jadłem wiele szakszuk, ale ta przygotowana według przepisu z jem jemy jest najlepsza. Ma coś w sobie. Serdecznie polecam.

    • Reply
      Madzik
      2018-10/CET2431wtorekEurope/Warsaw at 19:24

      dzięki 🙂

    Leave a Reply